Logo regionálního portálu bucovicko.cz

FOTO: Židlochovicím opět vládly meruňky - vařené, pečené, mražené i tekuté

Michaela Kosařová
středa 18.7.2018



Když celé Židlochovice zaplaví oranžová, každý hned ví, že začíná Meruňkobraní. V sobotu 14. července přálo již IV. ročníku svátku meruněk krásné slunečné počasí a židlochovické meruňky hrály opět hlavní roli.
Letošní ročník se nesl v duchu oslav 100. výročí vzniku republiky a návratu k tradicím. Součástí programu tak byla i výstava Mě100židlí, kterou se město osobitým způsobem připojuje k oslavě výročí republiky.

Na hlavním pódiu již tradičně probíhaly kuchařské show. Uznávané osobnosti gastronomického světa a mistři kulinářského řemesla připravovali pokrmy, kde hrály prim právě meruňky, které nápaditě zapracovávali do tradičních i velmi exotických receptů. Diváci tak sledovali například přípravu bource morušového na meruňkách od hmyzího specialisty Petra Ocknechta nebo sladké meruňkové chuťovky Martina Beránka Dolce Passione.

Hvězdou letošního ročníku byl šéfkuchař Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR a poradce televizní kulinářské show Master Chef Martin Svatek. Ten připravil kachní prso s omáčkou z meruňkovice, která byla v rámci programu Meruňkobraní vyhodnocena pro letošní rok jako nejchutnější, dále meruňkové pyré a karamelizované meruňky. Ve svých receptech použil výhradně židlochovickou meruňku.
Pro děti byla na pódiu připravena škola vaření a také soutěž v pojídání meruněk

Dobovou atmosféru 20. let minulého století pomáhaly navodit Spolek elegantních dam a rock 'n' roll a swing zněl díky skupině The 6 Fireballs.

Vyvrcholením programu Meruňkobraní je každoročně soutěž v pojídání meruňkových knedlíků. Ty letošní byly z kynutého těstaVítězem se stal český rekordman Kamil Hamerský, který v limitu 15 minut pozřel dvacet knedlíků. Nutno podotknout, že knedlíky byly letos opravdu veliké.

Zdatnou soupeřkou mu byla jediná žena v soutěži, Viola Maťáková, která za vítězem zůstala pozadu o pouhých osm kousků a skončila na třetím místě. Šestnáct knedlíků a dvě druhá místa obsadili jedlíci Jan Wünsch a Miloš Masaryk.

 

Zdrojem fotografií je Martin Tajč.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama